dimarts, 25 de març del 2014

Visita als molins del Pla de S. Jordi

El dijous 20 férem una sortida amb autocar per visitar diferents molins. La primera visita va ser al molí d'en Garleta a la barriada des Jonquet. 
És un molí fariner restaurat que ha quedat per fer-hi visites com a museu de molins, amb maquetes de molins aiguaders i fariners. També hi ha una mostra del molí de sang, que es movia amb la força d'un animal, normalment cavall o ase.

L'ofici de moliner -que consistia en moldre blat per fer farina, temps en rere- i d'altres, els aiguaders, que s'empraven per extreure aigües subterrànies que després les ficaven en els safareigs per regar els conreus dels pagesos.
Hem estudiat les parts del molí, que són:
 el cintell - que és la base d'abaix, que es podia utilitzar com a magatzem o com a vivenda-, la torre i a dalt el capell (fet de fusta, i on es sostenia l'antenada, feta de sis o vuit antenes que voltaven mogudes pel vent. A vegades li posaven teles, les veles, per aprofitar el poc vent que fes.
Després vérem des de defora dos molins aiguaders, un a Aena i el molí Mirabó, d'estil mossàrab i de base octogonal.
Durant el recorregut pel Pla de Sant Jordi havíem d'observar que hi ha hagut molts de molins, encara que avui en dia ja no funcionin. La gran majoria ja no conserven les aspes o antenes, ja que no aguanten fàcilment els vents forts. A Mallorca hi va arribar a haver més de 1.200 molins , ara en desús o desapareguts.