dimecres, 27 de març del 2013

bones vacances

Vos desig de tot cor que tengueu unes felices vacances de pasqua i que torneu ben preparats i amb forces per acabar tots el curs amb bones notes!!
Brian, esper que ens comentis també al blog com et va per Colòmbia, quan ja estiguis instal·lat.  Molta sort!!
Una besada!

dimarts, 26 de març del 2013

Primavera colorida


Primavera de colors, flors, papallones...
Has acabat el teu dibuix de la poesia a la primavera?

dilluns, 25 de març del 2013

diumenge, 24 de març del 2013

Peu enguixat!!




Supòs que sabeu que no puc venir a fer feina perquè tenc un peu enguixat.
Vaig tenir sa mala pata de pegar-me un cop molt fort al dit gros i me l'he romput. Res, ara faig repòs amb la cama enlaire. Després de les vacances ens tornarem a veure... llevat d'en Brian, que ja no hi serà. Li vull enviar una aferrada ben forta i demanar-li si te un correu, per escriure-li més endavant i demanar-li com li va.
Si algú llegeix aquesta notícia avisau-lo per favor i digau-me coses. No m'agradaria perdre el contacte amb ell. També me va bé el correu de la mare.
Portau-vos molt bé i feliç viatge a en Brian i a la seva família! ah, i també a na Mimi, que se'n va a Bulgària aquestes vacances. 
Una aferrada i bones vacances a tots!
 

En tornar vos mostraré es Teide... si el veig!

divendres, 22 de març del 2013

cançó de sirena

Aquí tens un conte-poema.
Si vols el pots copiar i aprendre'n un bocí.

dijous, 21 de març del 2013

dia de la poesia

Poemes sobre la poesia / Poemas sobre la poesía


Només la veu
(Zoraida Burgos)

Emmudit el vent,
inventem el silenci, l’equilibri.
Nomes la veu, el poema,
atansa espais oberts,
acull el temps
—arena que sense pietat
llisca i no es detura—,
arrela l’instant, tan fràgil.
Nomes la veu, el poema,
desxifra la clau, el somni,
el so profund dels morts,
els signes ara obscurs de la mirada,
la ferida encesa dels amants,
la vermellor dels núvols
a trenc d’alba,
els contrallums opacs dels paisatges
i les llunes surant sobre les aigües.
Nomes la veu, el poema,
dissol els temps dels verbs,
sotmet l’oblit.
El vers reté als dits el gest,
el calfred intacte de la pell.

dijous, 7 de març del 2013

EDUCAM AMB VALORS



NOLTROS TAMBÉ TREBALLAM ELS VALORS per aprendre a créixer com a persones i poder entendre'ns millor...

dimarts, 5 de març del 2013

Ens relaxam

 i ens relaxam, amb els ulls tancats i el cap damunt la taula.
 Així ens calmam una mica i en 5 minutets podem tornar a fer classe!
Sebla fàcil, però ens costa de molt!!

dilluns, 4 de març del 2013

forn de calç





El forn de calç és una construcció arrodonida feta de pedra en sec, on els calciners treballaven durament per convertir la pedra calcària en calç viva, emprada posteriorment per emblanquinar, desinfectarni per a la construcció. Aquest procés de transformació es feia per combustió i es necessitaven temperatures de fins a 800ºC. Primer s’obtenia el combustible del bosc: la llenya. Després, es triaven les pedres i llavors, començava l’encesa, que podia durar entre deu i dotze dies. Passat aquest temps la calç ja estava a punt de ser desenfornada i transportada en carros al seu destí.
Les característiques naturals de la Serra de Tramuntana posaven a l’abast dels calciners tot el que els feia falta per fabricar la calç, un temps tant necessària per a la vida quotidiana dels nostres avantpassats: la pedra calcària com a matèria primera, la llenya com a combustible per a la cocció i,no menys important, una orografia en pendent, adient per facilitar la dura tasca de carregar el forn. La calç s’usava en la construcció, ja que mesclada amb arena i grava constituïa una excel.lent argamassa o morter -avui el ciment i el formigó l’han superat…-. D’altra banda, la calç era utilitzada com a producte amb propietats reconstituients per a persones amb deficiències de calci als ossos -avui hi ha molts de productes a les farmàcies…-, i per a higiene i aïllament tèrmic de les cases o desinfecció de cisternes. Qui no ha sentit parlar d’emblanquinar, és a dir, fer blanques les parets? Bé idò, per emblanquinar cal tenir aigua, una granereta, una esquena a prova de tot i … calç, òbviament. Avui en dia, les pintures plàstiques sintètiques, d’interior o d’exterior, han deixat en l’oblit les tradicionals parets emblanquinades dels nostres padrins. I en conseqüència els forns de calç on aquesta es fabricava han passat a ser història, enmig dels nostres boscs i garrigues… És així com, els forns de calç, singulars construccions cilíndriques, abandonades i normalment esbucades, localitzades a la vora de molts dels camins de muntanya de la Serra de Tramuntana les zones menys elevades, a diferència de les cases de neu amb les quals algú poc informat les podria confondre…-, constitueixen un dels pocs testimonis que encara avui es poden observar del que va ser la tradicional indústria de la calç.
Just al costat dels forns de calç es molt habitual trobar restes de les edificacions senzilles que servien com a habitacle per als calciners. Aquest ofici es trobava íntimament relacionat amb el de carboner -fabricació de carbó-,ja que els calciners aprofitaven les branques i els troncs prims que no servien per a fer carbó. Per això, és molt freqüent trobar a la muntanya conjunts arquitectònics on s’hi junten sitges, forns de calç, barraques per a carboners i calciners i altres construccions auxiliars: forns de pa, aljubs, abeuradors per al bestiar… a més de nombrosos camins empedrats per poder transportar cap als pobles i possessions tant el carbó produït com la calç fabricada als forns. Alguns d’aquests grups semblen petits poblets abandonats: el grup encara ara visible de la plana superior de la Mola de Planícia, a Banyalbufar, o tota la zona compresa entre la Comuna de Valldemossa, el coll de Sant Jordi i les cases de Son Brondo, ens ofereixen exemples magnífics d’aquesta tipologia de l’arquitectura tradicional popular de muntanya.

dissabte, 2 de març del 2013

filats

Els caçadors de filats es preparaven de bon matí i quan el sol es pon amb les seves xarxes perquè quedassin enfilats els ocells, normalment tords.
S'hi posaven en aquests moments perquè era quan els tords baixaven de la muntanya per anar a cercar menjar i després de tard se'n tornaven a la muntanya per anar a dormir. Els tords, aus migratòries,  en arribar la primavera partien de bellnou cap als països nòrdics               Els tords es feien després per menjar amb col, amb arròs brut, i era considerat un menjar exquisit en temps que  hi havia poca carn o gens!                 

divendres, 1 de març del 2013

festa ILLES BALEARS

PINTAM LA BANDERA DE LES ILLES BALEARS.
L'1 DE MARÇ ES CELEBRA A LES ILLES BALEARS  LA FESTA DE LA NOSTRA COMUNITAT AUTÒNOMA.